“Diversos experts han compartit el seu coneixement del mercat agroalimentari, per donar les claus sobre seguretat alimentària, tecnologies intel·ligents i sostenibilitat”
El consorci del projecte europeu Safe Smart Food celebra la segona reunió C2C en què s’han compartit les futures tendències en el sector de l’agricultura i sectors relacionats, amb l’objectiu de promoure la transferència de coneixement entre les entitats participants.
L’agenda de la sessió va començar de la mà de la Sandra Muizniece-Brasava, responsable del Centre de Transferència de Tecnologia i Coneixement de la Universitat de Ciències de la Vida i Tecnologies de Letònia, la qual va explicar com el packaging és un element essencial per afegir valor als productes alimentaris.
Com a experta en el camp de la investigació, ha observat com en els últims anys el disseny dels envasos, els materials i les tecnologies emprades són clau per respondre a les necessitats dels consumidors que visiten qualsevol supermercat o comerç.
El repte està en tenir en compte tots els agents que intervenen des que es produeix l’envàs del producte fins que es consumeix: en primer lloc, la seguretat alimentària, assegurar-nos que es mantingui una atmosfera adequada que no danyi les propietats del producte; la quantitat de packaging produït i com es pot gestionar per assegurar la seva reciclabilitat; i la tecnologia, o equips i recursos disponibles que permeten incloure tota la informació essencial del producte –smart technology-.
A continuació, Pablo Valderrama va presentar l’incubadora 3D Factory, que impulsa l’execució de projectes amb la tecnologia d’impressió 3D per a la seva implementació en el mercat actual amb tots els avantatges que això comporta.
Amb la impressió 3D es pot produir un producte concret, amb els materials únics necessaris, ja que es sap exactament el que es necessita, de manera que evitem despeses i excedent innecessari. També optimitza les propietats mecàniques del que s’imprimeix ja que s’adapten a les necessitats de la indústria, pots produir un producte concret amb només fer el disseny previ –plena creativitat– i amb cap cost afegit, al no necessitar motlles específics.
En la mateixa línia, Emilio Sepulveda, va mostrar la màquina Foodini, de Natural Machines, la qual permet personalitzar els teus aliments amb tecnologia 3D. El concepte es trasllada a restaurants, hospitals o llars, perquè de forma fàcil i senzilla puguin produir el seu propi menjar, amb les propietats alimentàries que es necessitin per a cada cas especial.
Els ingredients es proveeixen al supermercat, on pots millorar les teves opcions i customitzar els plats que vas a cuinar.
A continuació, Pablo Molina va ser l’encarregat d’exposar el cas SUMBOX, la primera caixa de cartró ondulat que és resistent a l’aigua, reciclable, robusta per al seu transport i amb propietats aïllants, per mantenir la temperatura dels aliments. Aquesta caixa és produïda actualment per Hinojosa Packaging Solutions, empresa sòcia del Clúster del Packaging.
Gràcies al seu disseny, més petit que els habituals, permet emmagatzemar un 25% més de caixes en un mateix palet, el que beneficia els distribuïdors de peix i marisc especialment, públic objectiu de SUMBOX.
Les expertes Marta Vallbé i Joanna Lambert, de la consultora Loop New Business Models, van donar el punt final amb les principals mega tendències que marquen el sector, com són: la diferenciació de l’empreses en base a la seva filosofia, la seguretat alimentària, la sostenibilitat com a valor empresarial, les noves relacions entre les marques i els consumidors, o el packaging com a valor estratègic.
Finalment, es va obrir la ponència a la resta de participants actius per xerrar sobre les futures tendències en el sector agroalimentari.
Safe Smart Food Project
El projecte Safe Smart Food està format per 5 clústers de 4 països de la UE, Smart Food Cluster, Business Upper Austria, Packaging Cluster, Clúster Foodservice i Food Products Quality Cluster, que s’han unit per impulsar la internacionalització dels clústers associats i les seves empreses integrants.
Els objectius del projecte són enfortir la col·laboració entre clústers i millorar la seva capacitat de gestió per crear les condicions d’un ecosistema favorable en el sector agroalimentari afavorint així la innovació, la competitivitat i la internacionalització de les pimes, per oferir un programa integrat de serveis basats en l’excel·lència.
27 setembre 2024
De lamà d’Ambit, Fundació Champagnat, SERHS Food, Nakide i el Clúster Foodservice,amb el suport d'ACCIÓ, s’impulsa un projecte pioner per a la promoció de lasalut en l'àmbit de la restauració.
21 maig 2024
El Clúster FoodService completa amb èxit la missió de prospecció a París i els seus voltants, duta a terme del 24 al 26 d'abril de 2024.
11 juliol 2022
Els restaurants de vanguarda El Celler de Can Roca, Disfrutar BCN i Enigma Concept; l'empresa d'innovació gastronòmica i+Desserts; l'escola de pastisseria Espaisucre i la cadena de restauració organitzada UDON; participen al primer estudi que analitza els espais de cuina professionals vinculats als processos de treball en entorns innovadors.
Buscador de continguts del clúster
Comentaris